Met veel enthousiasme organiseren wij voor de vijfde keer deze opleiding voor zorgverleners, volledig in lijn met de nieuwe Vlaamse richtlijn van Agentschap Opgroeien die in 2025 gepubliceerd wordt! Deze opleiding wordt in het Nederlands gegeven.Β
πΉ Wanneer is een tongriem restrictief?
πΉ Moet er altijd behandeld worden?
πΉ Hoe behouden we het bredere perspectief?
Steeds meer onderzoek werpt licht op het belang van de tongriem (frenulum linguae). Helaas blijft de kennis binnen opleidingen beperkt en ontbreekt er consensus onder pediatrische zorgverleners over de diagnose en behandeling. In 2025 publiceert Agentschap Opgroeien na overleg met een multidisciplinaire werkgroep de Vlaamse consensus rond dit onderwerp. Emilie, lid van de werkgroep achter deze richtlijn, helpt je om je hierop voor te bereiden en de nieuwste inzichten correct toe te passen in de praktijk.
Waarom deze opleiding?
Na vier succesvolle edities organiseren we met veel plezier een vijfde opleidingsdag, speciaal voor zorgverleners. Tijdens eerdere edities mochten we reeds vroedvrouwen, verpleegkundigen, lactatiekundigen, kinesisten, osteopaten, chiropractors en huisartsen verwelkomen.
Ons doel? Een brede, wetenschappelijk onderbouwde kijk bieden, zodat pediatrische zorgverleners babyβs met een mogelijke restrictieve tongriem beter kunnen begeleiden, maar ook het onderscheid kunnen maken tussen functionele en anatomische afwijkingen en zo onnodige ingrepen vermijden. Tijdens deze opleiding deelt Emilie haar kennis en praktijkervaring, ondersteund door de meest recente wetenschappelijke literatuur. De opleiding bestaat zowel uit een theoretisch als praktisch luik.
β Belangrijk: Deze opleiding leert je niet hoe je een tongriem knipt, lasert of anderszins behandelt. Dit blijft het terrein van artsen en tandartsen.
Lesgever
π§ββ Emilie Claerbout β Chiropractor & lactatiekundige IBCLC (Samen Groeien, Kortrijk)
Collega Lien van praktijk Groei kan deze opleiding door omstandigheden niet meer meegeven, maar zal achter de schermen blijven ondersteunen.
Onderwerpen
β Mond- en tongfunctie bij babyβs: wat is normaal en hoe herken je problemen?
β Te korte tongriem of niet? Differentiaaldiagnoses en andere oorzaken van een verminderde mondfunctie.
β Korte- en lange-termijngevolgen van een restrictieve tongriem.
β Mondonderzoek en zuigpatroon: hoe voer je een correcte evaluatie uit?
β Behandeling: wanneer en hoe doorverwijzen?
β Voorbereiding op een ingreep en postoperatieve begeleiding.
β De rol van ondersteunende therapieΓ«n en multidisciplinaire samenwerking.
Voor wie?
Deze opleiding is geschikt voor:
β Vroedvrouwen & pediatrisch verpleegkundigen
β Chiropractors & osteopaten
β Huisartsen, kinderartsen, NKO-artsen
β Prelogopedisten
β Lactatiekundigen
Praktijkervaring
We streven ernaar om tijdens de opleidingsdag LIVE enkele babyβs (met en zonder restrictieve tongriem, voor en na een frenectomie) samen met hun ouders te verwelkomen. Zo krijg je de kans om praktische vaardigheden in real-life situaties te oefenen.
Praktische info
π Inclusief: Drank, versnaperingen en broodjeslunch.
π Handboek: Je ontvangt een digitaal Γ©n geprint handboek met bruikbare anamnese- en onderzoekstemplates.
β Geen tegemoetkoming via de KMO-portefeuille wegens de hoge accreditatiekosten.
π Locatie: Gratis parking beschikbaar.
Tickets
π β¬250 β Early Bird (inschrijven voor 12 april)π β¬275 β Regular (inschrijven vanaf 12 april)
π’ Schrijf je nu in en zorg dat je als zorgverlener up-to-date bent met de nieuwste inzichten over tongriemen bij baby’s!